Hasznos linkek

Hallgatóinkat és az érdeklődőket általában az alábbi kérdések foglalkoztatják, ezekre szeretnénk választ és segítséget nyújtani a link-gyűjteményünkkel, melyet folyamatosan frissítünk és bővítünk.

Miért szerezzek államilag elfogadott nyelvvizsgát?

– plusz pontot jelent a felvételi vizsgán

– a felsőoktatásban kötelező

– egyes munkahelyeken bérpótlékkal honorálják (több fizetés)

– külföldi munkához, tanuláshoz elengedhetetlen

– vagy csupán a sikerélményért

Mennyi idő alatt jutok el az alapfokra, középfokra és felsőfokra?

– Alapfokú (B1) szintig javasolt óraszám: kb. 240-300 óra

– Középfokú (B2) szintig javasolt óraszám: kb. 360-500 óra

– Felsőfokú (C1) szintig javasolt óraszám: kb. 420-700 óra

Természetesen ez a hallgató szorgalmától, elszántságától is függ…

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Rengeteg a vizsgatípus, nehéz eligazodni a választékban. A nyelvvizsga kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy milyen célból szükséges a nyelvvizsga és az adott felsőoktatási intézmény vagy munkahely mit fogad el.

Egynyelvű vagy kétnyelvű?

Ha már elhatároztuk, hogy valamilyen nyelvvizsgát szeretnénk tenni, döntenünk kell a vizsgatípusról és a felkészülésről. Az előbbi kiválasztásához érdemes olyan nyelvtanár tanácsát kikérni, aki ismeri képességeinket és céljainkat. Két nagyobb vizsgatípus létezik: egynyelvű és kétnyelvű. Előbbin nincs, utóbbin van magyarra vagy magyarról idegen nyelvre történő fordítás.

Melyek az Európai Uniós nyelvi szintek?

Az alap-, közép- és felsőfokú hármas osztás Magyarországra jellemző. Az EU-ban hatfokozatú skálán tartják nyilván a nyelvi szintet, amelynek hivatalos neve Közös Európai Referenciakeret (CEFR). 

Az A1 és A2-es szintek a hagyományos alapfoknál gyengébb tudást jelentenek (egyszerű beszéd értése és minimális kifejezőkészség), a B1 a hagyományos alapfoknak, a B2 a középfoknak, a C1 pedig a felsőfoknak felel meg. A legmagasabb szintet a C2 jelenti, ami már az anyanyelvihez közeli tudást feltételez (például egyetemi nyelvszakon tanulók, nyelvtanárok állnak itt).

ECL nemzetközi nyelvvizsga EU-s kezdeményezésre létrejött nyelvvizsgarendszer, amely egynyelvű és államilag elismert. Azoknak ajánlott, akik nem nyelvtanközpontúan tanulták a nyelvet, hanem ösztönösen, anyanyelvi környezetben, vagy nem hagyományos módon (például filmnézéssel, internetes olvasással, kommunikációval) tanultak. Nincs ugyanis nyelvtani feladat, ám ennek ellenére nem könnyű. Főként az élő szövegekre, beszédhelyzetekre mennek rá.  www.ecl.hu

Origo nyelvvizsga (Rigó u.) www.itk.hu  

BME (Budapesti Műszaki Egyetem) állami nyelvvizsga www.bmenyelvvizsga.bme.hu

EURO-kétnyelvű állami nyelvvizsga Magyar fejlesztésű. Az Origoval és a BME-vel szemben előnye, hogy nemcsak kétnyelvű, hanem egynyelvű változata is létezik.Egynyelvűt annak érdemes választani, aki a fordításban gyenge. Az Euro fordítási feladatánál elsősorban az értelmet, a kulcsszavakat nézik, a stilisztika másodlagos. Életszerű feladatai miatt szeretik a nyelvtanulók. A szóbeli érdekessége a tolmácsolás, amitől elsőre sokan megrettennek, de teljesíthető. www.euronyelvvizsga.hu

TOEFL: Az angolszász világ egyik legismertebb vizsgája, beugrónak számít az amerikai felsőoktatásba. Magyarországi felhasználása (nyelvpótlék, felvételi pont, diplomához) nehézkes, ugyanis nem ismerik el automatikusan, hanem honosíttatni kell, ami pedig plusz költség. Bővebben ITT…

CILS Az olasz kormány által akkreditált nyelvvizsga, amelyet a sienai egyetem dolgozott ki és működtet. Aki külföldiként olasz egyetemre jelentkezik, annak vagy ezt a vizsgát vagy a CELI-t kell letennie. A CILS-nek négy szintje létezik, ebből az első három felel meg a magyar alap-, közép- és felsőfoknak.

Szótár szotar.lap.hu

Szótár kereső www.kurzor.hu/szotar

Longman kiadó www.longman.hu

Grimm kiadó www.grimm.hu

Ingyen letölthető tesztek kezdőtől a felsőfokig www.english-test.net

Nyelvtani gyakorlatok, olvasmányok, viccek, játékok, audio anyagok http://englishclub.com

Tanároknak, diákoknak: előljárós igék, idiómák, kiejtés, műveltségi tesztek, szleng, idézetek, linkek http://eslcafe.com

Angol nyelvű tesztek, érdekes játékok… http://angolteszt.lap.hu

Szótárak, kvízek, játékok és nyelvi fórumok 23 nyelven: http://hu.bab.la